קרן פרייברגר, בוגרת ברושים ברפואה סינית, כותבת לנו על פעילותה ההתנדבותה בארגון “מדקרים ללא גבולות”. עוד בתחילת דרכי בלימודי הרפואה הסינית ידעתי שארצה למצוא דרך להתנדב. בחרתי במקצוע של נתינה וריפוי ועשייה חברתית, שהייתה תמיד חלק מתפיסת עולמי, השתלבה מצוין עם המקצוע שבחרתי. התפיסה שלי לגבי התנדבות היא שהדרך הטובה ביותר להתנדב, לאורך זמן ובצורה משמעותית, היא בעולם תוכן שקרוב ללבך, שאתה מחובר אליו קשר רגשי או מקצועי

עוד בתחילת דרכי בלימודי הרפואה הסינית ידעתי שארצה למצוא דרך להתנדב. בחרתי במקצוע של נתינה וריפוי ועשייה חברתית, שהייתה תמיד חלק מתפיסת עולמי, השתלבה מצוין עם המקצוע שבחרתי. התפיסה שלי לגבי התנדבות היא שהדרך הטובה ביותר להתנדב, לאורך זמן ובצורה משמעותית, היא בעולם תוכן שקרוב ללבך, שאתה מחובר אליו קשר רגשי או מקצועי.

עד לפתיחת הדלת של ארגון “מדקרים ללא גבולות בארץ”
– Acupuncturists Without Borders)AWB) בארץ, לא היתה מסגרת מסודרת להתנדבות של מטפלים ברפואה סינית.
עמותת Acupuncturists Without Borders הוקמה בארה”ב ב 2005 אחרי הוריקן קטרינה, במטרה להביא הקלה ותמיכה לרבבות האנשים שחוו את האסון ואיבדו קרובים, רכוש ואדמה. מאז הקמתה, פעלה העמותה למתן תמיכה לנפגעי טראומה רגשית באסונות טבע ברחבי העולם.

בשנת 2012 שמעה קרן אסולין, מטפלת ותיקה ברפואה סינית, על פעילות העמותה האמריקאית ונסעה לארה”ב על מנת לעבור שם הכשרה ולהביא את פעילות העמותה לארץ. בשובה היא חברה לשלושה חברים טובים נוספים, כולם מטפלים ברפואה סינית, ויחד הם החלו את פעילות בארץ.  לאחר פיילוט של שנה בנט”ל (עמותת נפגעי טראומה לאומית) הצוות פתח הכשרה ראשונה למטפלים, ולי נפתחה דלת. אבל לדלת שלי אחזור עוד בהמשך…

הטיפול, שהעמותה מעניקה לנפגעי טראומה רגשית, מתבסס על 2 עקרונות: טיפול עבודה במעגל ופרוטוקול NADA (טיפול בהתמכוריות שהוכח כתומך בנפגעי טראומה).

קצת על שיטת העבודה במעגל. רובנו, כמטפלים ברפואה סינית, רגילים לעבודה במתכונת של אחד על אחד, כלומר, מטפל אחד מול מטופל אחד. שיטת העבודה של העמותה מביאה תפיסה שונה ומיוחדת. אנו קוראים לה: “מעגלי רפואה”. בשיטה זו יושבים המטופלים במעגל, שיכול למנות כ 10-15 ובמקרים מסוימים אף עשרות מטופלים. כל המטופלים מקבלים דיקור אוזן ובמעגל נוצרת עבודה אנרגטית משמעותית. וכאן חשוב לומר כי בכל מעגל פועל צוות של מינימום 2-3 מטפלים. תפקיד המטפלים, מעבר למתן הדיקור, הוא החזקת המעגל, תמיכה באנרגיה שנוצרת באמצעות צ’י קונג וטכניקות נוספות. והכח של המעגל… קשה לתאר אותו במילים. צריך לחוות אותו.

למטופלי טראומה, המעגל הוא שיטת ריפוי בפני עצמה. גם בשיטות ריפוי אחרות כגון פסיכולוגיה מקובל לעבוד עם מטופלי פוסט טראומה במעגל, בקבוצה. אחת התחושות הקשות ביותר הנובעת מפוסט טראומה היא תחושת הבדידות של המטופל, התחושה שהוא לבד ואף אחד לא מבין אותו. בעבודה במעגל ריפוי יש מענה משמעותי לתחושה זו. נוצרת תחושה משמעותית של “ביחד” וכח אנרגטי חזק .

ה”ביחד” הוא כח מרפה ומצמיח וכוחו פועל על המטופלים, כמו גם על המטפלים. כבר אמרנו שכמטפלים, אנו רגילים לעבוד לבד. ובעמותה אנחנו לומדים לעבוד יחד.

וכאן אפשר לחזור לדלת שלי. שכן לי אישית, החיבור לעמותה שילב הגשמה של מספר חלומות: בראשונה כמובן להיות חלק מעשייה חברתית התנדבותית שאני מחוברת אליה, ולצד זה ולא פחות משמעותי, להיות חלק מקהילה של מטפלים, מקבוצת אנשים שפועלת בשיתוף, שחווה יחד התפתחות שעובדת למען מטרה משותפת. אחרי מספר שנים של עבודה לבד, בקליניקה פרטית, החיבור לצוות עבודה היה משהו שרציתי והרגשתי שהוא נכון ומצמיח אותי כמטפלת וכאדם.

כתוצר של עבודה משותפת של הצוות, קיבלה עמותת “מדקרים ללא גבולות ישראל” את אישור רשם העמותות ויצאה לדרך כעמותה עצמאית ורשמית, עם חזון רחב שמטרתו להביא הקלה למטופלים שחוו טראומה רגשית בארצנו רוויית הסטרס והקושי, כל זאת, ללא הבדל דת, מין, גזע, לאום, נטיה מינית ועוד. ולצד זה, ליצור קהילה לומדת, מתפתחת ותומכת למטפלים בכלל ובתחום הטיפול בטראומה רגשית בפרט.

בעקבות כך, בשנים האחרונות, גדלה העמותה והתרחבה. צוותי העמותה התנדבו בהתנחלויות בתקופת פיגועים, הצטרפו למשלחות רופאים לזכויות אדם באופן קבוע לטיפול בכפרים פלסטינים. טיפלו ומטפלים בהלומי קרב, בנערות בסיכון, בניצולי שואה, בתושבי יפו המעורבת ערבים ויהודים, בתושבי עוטף עזה ובחיילים בזמן צוק איתן ועוד ועוד.

כל מתנדבי העמותה הם חלק ממשפחה שיוזמת ופועלת להפיץ את מעגלי הרפואה שלנו ולהביא מעט שקט אל לבבות סוערים. אנחנו קוראים לזה “רפואת שלום”, בתקווה שכל צעד קטן שכולנו עושים, יביא עוד שלום בתוך נפשנו, עמנו וארצנו..

ההכשרה הבאה של עמותת מדקרים ללא גבולות ישראל תתקיים ב 19-21/10/2017 בקיבוץ ענבר בצפון. הכשרה שהיא ריטריט מלא בתוכן וחוויה. העמקה בהבנה של מהי פוסט טראומה מבחינה מערבית וסינית וחיבור לדרך העבודה של העמותה. נשמח אם תצטרפו אלינו!!